Pascale van den Berge


Kleywerkoprichter 1 januari 2015 - 17 januari 2021

Het was op een ochtend in 2014 waarop Pascale en ik elkaar na een lange tijd weer zagen in de trein. Zij ging naar haar keramiekopleiding en ik naar een training. Na een paar jaar draailessen (bij mij o.a.) pakte ze nu echt door, door het volgen van een beroepsopleiding tot keramiste. Het ging haar natuurlijk om het draaien, handvormen deed ze erbij omdat het moest. En op dit punt vulden we elkaar goed aan. Laten we eens wat samen gaan doen! We wisten het toen niet, maar dit was het begin van Kleywerk.

   Pascale begon vol enthousiasme, na een carrière in de reclamewereld, in de wereld van keramiek. Het draaien op de pottenbakkersschijf had echt haar Passie, samen met het plateelschilderen. Ze werd in beide steeds beter, deed steeds meer ervaring op en gaf haar kennis graag door tijdens door Kleywerk georganiseerde workshops, lessen en feestjes. Net gestarte draaiers werden door haar gerust gesteld met de woorden; “je begint het draaien net als autorijden, voet op het pedaal en…”

Naast Kleywerk, had ze haar eigen atelier De Aardewerkfabriek, waar ze vooral kommen en steeds groter wordende borden draaide, echt gebruiksgoed. Want het leukst vond ze het wanneer haar werk gebruikt werd. En daar hoorden de gebruikssporen gewoon bij (of maakten dit juist af).

En zo lagen er nog meer plannen voor producten met een gebruiksfunctie. Wachtend om na de tweede stook ondertekend te worden met DAF of anders, omdat ze het ook erg leuk en uitdagend vond om samen met anderen nieuwe producten te maken.

Veel is niet af. Als de mogelijkheid zich voordoet, werken we verder aan wat Pascale voor ons heeft achter gelaten...

Mariella Koenders

foto's zijn gemaakt door o.a. Anouk van Boxtel, Marian Heuvelman en Judith Bloedjes

EIGEN WERK

AAN HET WERK