Pascale van den Berge


Kleywerkoprichter 1 januari 2015 - 17 januari 2021


Het is moeilijk om een ‘af ‘verhaal te schrijven over iemand wiens leven totaal niet af is, maar plotseling is gestopt…

Na een carrière in de reclamewereld stapte Pascale van den Berge vol enthousiasme in de wereld van keramiek. Boetseren en handvormen vond ze mooie disciplines, maar het draaien op de pottenbakkersschijf had haar Passie, samen met het plateelschilderen. In de afgelopen jaren werd ze in beide steeds beter. Ze deed steeds meer ervaring op en gaf deze kennis graag door tijdens door Kleywerk georganiseerde workshops, lessen en feestjes. Ze probeerde dan net startende draaiers gerust te stellen met de woorden; “je begint het draaien net als autorijden, voet op het pedaal en…”

Kleywerk richtte ze in 2015 op samen met ondergetekende. Ondanks dat dit steeds meer een bedrijf werd, noemde ze het toch heel bescheiden een bedrijfje. Bescheiden, zo typerend. Als ze met een interview in de krant verscheen, moest je dit artikel voor haar in het leslokaal ophangen. Zelf deed ze dit niet, het kwam niet in haar op.

Naast Kleywerk, had ze haar eigen atelier De Aardewerkfabriek, waar ze vooral kommen en steeds groter wordende borden draaide, echt gebruiksgoed. Want het leukst vond ze het wanneer haar werk gebruikt werd. En daar hoorden de gebruikssporen gewoon bij (of maakten dit juist af).

En zo lagen er nog meer plannen voor producten met een gebruiksfunctie. Wachtend om na de tweede stook ondertekend te worden met DAF of anders, omdat ze het ook erg leuk en uitdagend vond om samen met anderen nieuwe producten te maken.

En zo is er nog veel meer, niet af. We zullen proberen op te pakken, wat ze voor ons heeft na gelaten.

Mariëlla Koenders